top of page

De horror van witte wachtkamers bij tandartsen: Hoe interieurontwerp angst kan verminderen

"Welkom, neemt u maar even plaats..." Deze zin klinkt je vast bekend in de oren als je ooit naar de tandarts of mondhygiënist bent geweest. En eerlijk gezegd, wachten is iets wat we liever vermijden. De wachtkamers in de wereld van de tandheelkunde zijn vaak bekend om hun witte muren, ouderwetse tijdschriften (waar we na Covid-19 liever vanaf blijven), folders aan de muur en ongemakkelijke plastic stoelen in felle kleuren. Klinkt dit bekend?


Ondanks alle goede bedoelingen van deze "afleiding," blijkt uit onderzoek dat dit vaak juist onrust en angst bij patiënten veroorzaakt. Dat is wel het laatste wat je wilt in een wachtkamer. Het zou veel prettiger zijn als we de vaak al angstige patiënten gerust kunnen stellen tijdens het wachten en hun uiteindelijke stressniveau kunnen verlagen.

 

Verminderen van pijn en stress door inrichting


Waarom is dit zo belangrijk? Omdat minder stress leidt tot comfortabelere patiënten in de behandelkamer en minder pijnervaring. Dit betekent dat er veel winst te behalen valt in het verbeteren van de wachtkamerervaring.


Wat kunnen we dan doen om de wachtkameromgeving te verbeteren? Hier zijn enkele suggesties:


  1. Persoonlijke Begroeting: Het kan zo eenvoudig zijn als een vriendelijke "hallo" van een medewerker bij de receptiebalie. Dit kan patiënten al een vertrouwd gevoel geven en hun stressniveau verminderen.

  2. Vermijd Overdaad aan Informatie: In plaats van een overvloed aan tijdschriften en folders over gezondheid, kun je de wachtkamer verrijken door informatie te delen over activiteiten en evenementen in de buurt. Dit geeft positieve afleiding en maakt de praktijk een verlengstuk van de maatschappij.

  3. Creëer een Kalme Sfeer: In plaats van drukke beelden op een tv-scherm, kun je kiezen voor elementen die rust en kalmte uitstralen, zoals een prachtig aquarium of een groene wand. Dit kan de stress verminderen en een positieve invloed hebben op patiënten.Laten we samen streven naar wachtkamers die mensen geruststellen in plaats van ze angstig maken.


Deze blog is met name bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten en andere professionals in de mondzorg. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en of jullie ooit overwogen hebben om een interieurontwerper in te schakelen voor jullie wachtkamers.


Het creëren van een gastvrije en stressvrije omgeving kan een aanzienlijk verschil maken in de patiënt ervaring en hun algehele tevredenheid. Laten we samen streven naar wachtkamers die mensen geruststellen in plaats van ze angstig maken.

 

Wil je eens verder praten over de vele voordelen van een goede inrichting in jullie praktijk? Klik op onderstaande knop om direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen van 1 uur bij jullie op locatie. Het lijkt mij leuk om elkaar binnenkort te spreken. 

Download hieronder mijn gratis E-magazine met daarin 6 waardevolle tips voor het inrichten van een nieuw kantoor + een bonus checklist waarmee je direct inzicht krijgt welke stappen er gezet kunnen worden naar een inspirerende en effectieve werkomgeving. 


3 weergaven

Commenti


bottom of page