top of page

5 tips voor het verhogen van het werkgeluk van je werknemers


Met de toenemende aandacht voor het welzijn van werknemers, is het belangrijker dan ooit om te streven naar een werkomgeving die het werkgeluk van werknemers vergroot. We spenderen nu eenmaal een groot deel van onze tijd op de werkvloer.

Gelukkige werknemers zijn niet alleen productiever, ze zijn ook betrokken, loyaal en dragen bij aan een positieve werkcultuur. In deze blog geef ik vijf tips om het werkgeluk te vergroten. Want dat het belangrijk is dat weten we, maar het is ook zeker positief te beïnvloeden.

 

Laat je medewerker kiezen voor een ruimte passend bij de werkzaamheden en geef binnen een ruimte ook de mogelijkheid om elementen aan te passen naar behoefte


1. Meer autonomie

Een belangrijke factor voor werkgeluk is autonomie. Mensen willen het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun werk en dat ze een bepaalde mate van vrijheid hebben in het nemen van beslissingen. Geef je medewerkers daarom meer verantwoordelijkheid en bespreek welke taken ze graag willen oppakken. Laat ze kiezen voor een ruimte passend bij de werkzaamheden en geef je medewerker binnen een ruimte ook de mogelijkheid om elementen aan te passen naar behoefte.


2. Genoeg uitdaging en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Stilstand is achteruitgang. Het is belangrijk om jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit vergroot niet alleen de kennis en kunde, maar kan ook een boost geven aan het werkgeluk. Bied je medewerkers daarom de mogelijkheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te experimenteren met nieuwe werkzaamheden en hoe medewerkers hun werkzaamheden indelen. Denk goed na over de werk- privé balans en faciliteer ook een fijne thuiswerkplek.



3. Een fijne en open werkcultuur

Een goede relatie met collega's en het management kan een grote impact hebben op het werkgeluk. Het is belangrijk om een positieve en open werkcultuur te creëren waarin medewerkers elkaar steunen en aanmoedigen. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten en informele borrels. Denk hierbij ook aan het verlagen van 'drempels' door meer transparante of open kantoren op te nemen in het kantoor. Als mensen zijn we altijd op zoek naar verbinding en een community gevoel, de werkcultuur is hier het perfecte voorbeeld van waardoor werknemers heel loyaal kunnen zijn en gelukkiger.


Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het werkgeluk


4. Bijdragen aan een groter geheel en de bedrijfsdoelen

Een gevoel van zingeving kan bijdragen aan het werkgeluk. Medewerkers willen het gevoel hebben dat hun werk zinvol is en bijdraagt aan een groter geheel. Bespreek daarom met je medewerkers hoe hun werk bijdraagt aan het bedrijfsdoel en waarom hun rol belangrijk is. Neem medewerkers mee in de bedrijfsstrategie zodat het een gezamenlijk doel wordt en vier behaalde doelen dan ook samen. Start 'viering' tradities zoals een klinkende bel of ontkurk de champagne bij het binnen halen van een opdracht. Of maak het zichtbaar door een wandvisueel of denk ook eens aan digitale communicatie vormen.


5. Zorg voor vitaliteit en gezondheid

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het werkgeluk. Als werkgever kun je hieraan bijdragen door bijvoorbeeld gezonde snacks aan te bieden, fietsen naar het werk te stimuleren en pauzes te nemen om even te bewegen. Daarnaast kan het aanbieden van een abonnement op de sportschool, een sportles op locatie of een eigen fitness ruimte de vitaliteit en gezondheid van medewerkers bevorderen. Afwisseling van plekken waar gefocust kan worden of juist meer levendigheid zorgen ook voor meer vitaliteit.

 

Kortom, door te investeren in autonomie, genoeg uitdaging, een fijne werkcultuur, samen doelen behalen en bevorderen van de vitaliteit, kan het werkgeluk van medewerkers vergroot worden. Het resultaat? Een positieve werkomgeving waarin mensen graag willen werken, meer betrokkenheid voelen en loyaler zijn. Nieuwsgierig geworden naar nog meer verhelderende inzichten? Ik ben Michou, de oprichter en eigenaar van the Fresh Perspective (2017). Als interieurarchitect ben ik gespecialiseerd in hospitality en zakelijke interieur projecten. Het is mijn missie om ruimtes om te vormen naar mooie, functionele en inspirerende omgevingen die zorgen voor meer werkplezier, een fijne sfeer voor werknemers en klanten en ondersteunend is aan de visie en doelen van het bedrijf. Klik op de link hieronder om een overzicht te zien van mijn werk:



 


54 weergaven

Comentários


bottom of page